fbpx
Connect with us

Subscribe

Perspectives

Kemahiran Menjual Idea & Apa Sahaja

Berita baiknya ialah, sesiapa sahaja boleh dan mampu menjadi seorang jurujual yang baik

Photo by LinkedIn Sales Navigator on Unsplash

A good salesperson can even sell ice to the Eskimos – pesan guru pemasaran. Betul kah? Og Mandino, guru pemasaran dalam bukunya The Greatest Salesman in The World ditulis pada tahun 1968 dan telah terjual lebih 13 juta naskah berkongsi salah satu petua untuk menjadi seorang jurujual yang hebat. 

Pesannya “I will greet this day with love in my heart”. Apa sahaja yang saya jual mestilah dengan kasih sayang. Bahkan jikalau pun ditolak, terimalah juga dengan kasih sayang. Hebat bukan? Mungkin sahaja si jurujual berjaya menjual air batu kepada orang di kutub Utara dek sebab ianya dijual dengan kasih sayang. 

Kemahiran untuk membeli lazimnya secara semulajadi. Mungkin secara automatik sesiapa sahaja akan pandai membeli. Hulur sahaja duitnya maka bertukar tanganlah sebis atau produk. Kemahiran menjual pula perlukan ilmu dan latihan. Latihan demi latihan. Teori yang menyokong praktikal. 

Ingat AIDA, “awareness, ,interest, desire dan action”. Ini teorinya. Ingat tentang Funnel Pipeline. Ini teorinya. Pengurusan Akaun Pelanggan atau account management, ini teorinya. Banyak buku boleh anda rujuk. 

Apabila di lapangan, menggarap teori-teori dengan kemahiran peribadi akan diuji. Mengkaji teori mungkin tidaklah berpeluh. Bertemu pelanggan pasti berdebar dan berpeluh terutamanya kepada orang baharu atau nubis. Apa nak cakap dan apa yang tak boleh dicakap semuanya mesti tahu. Namun berita baiknya ialah, sesiapa sahaja boleh dan mampu menjadi jurujual yang baik tidak kira sama ada sebagai seorang jurujual produk, perkhidmatan mahupun idea atau gagasan.

Sign Up For Our Newsletter

Syamsul Amri bin Abdul Razak, Lead Trainer for SABAR Training and Resources is a certified HRDF-TTT Trainer. A seasoned Business Development & Sales Management practitioner, he is an active volunteer with Islamic Relief Malaysia, he is currently the Principal Advisor for UKM-UnipeQ, a Training & Consultancy company owned by a Malaysian public university, UKM. Syamsul is a certified Basic NLP Practitioner and has been appointed as Mentor for International Islamic University (IIUM) Entrepreneur Development Centre. Follow him on his website and Facebook where he consistently shares his views and thoughts on areas that include Business Communication, Business Development and Leadership.

2 Comments

2 Comments

  1. Suharni Maulan

    10th February 2021 at 1:40 pm

    Betul. Ramai orang takut menjual atas pelbagai alasan.

  2. Aniza Isahak

    22nd June 2021 at 6:32 pm

    Menjual perlukan skil yang mungkin tak semua orang minat. Tapi, kalau orang yang tak pandai tapi berminat untuk belajar, pasti dia boleh berjaya menjadi The Greatest Salesman in the World.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

How Reverse Mentoring Can Eliminate Ageism In The Workplace

Perspectives

What’s Next For Influencer Marketing?

Perspectives

Gaming: Connected TV’s Hidden Champion

Perspectives

Pelanggan Membantu Memasarkan Produk

Marketing

Connect
Sign Up For Our Newsletter